دوستان عزیزی در مورد آزمون دکترا میپرسند که من بهتر دیدم به جای جوابهای خصوصی دادن یه پست کلی بنویسم و یه سری توضیحات کلی بدم خدمتتون.
اول اینکه باید مشخص کنید که هدفتون از خوندن دکترا چیه.و دوم اینکه با توجه به هدفتون مشخص کنید که میخواین بمونید یا برید و مزایا و معایب هر کدوم رو به صورت جداگانه بنویسید و برای راهی که انتخاب کردید معایبش رو تاحدی برای خودتون حل یا هضم کنید. چون مسیر دکترا خوندن سخته... خیلی سخت تر از اونچه که فکر میکنید. یه دکترا به اندازه دو ارشد نیست.. اینو به خاطر بسپارید. به خصوص اگه بخواین با یه استاد راهنمای خوب کار کنید این مسیر بسیار بسیار سخت تر هم میشه.
انتخاب استاد راهنما بسیار به هدفتون بستگی داره.. مثلا اگه در یه شرکت دولتی کار میکنید و میخواین دکترا بخونین که مدرکتون بره بالاتر خب مسلمه که دانشگاه سخت و استاد سخت انتخاب کردن راه درستی نیست اما اگه میخواین یه پژوهشگر خوب و یه راهنمای خوب برای نسل بعد باشید به خاطر بسپارید که هر کم کاری میتونه علاوه بر ضربه زدن به وجه علمی شما در محیط آکادمیک باعث عدم انتقال درست مطالب علمی به دانشجویانتون بشه.
همه جای دنیا دانشجوی دکترا بودن نیازمند توجه تمام مدت و روزانه 8 ساعت مفید کارکردن هست. اگه شوهر دختر عمه مامان همسایه تون هم کار میکرده هم درس میخونده هم درس میداده به کیفیت اون درس خوندنش شک کنین. این مدرک بدون رودربایستی به درد درس دادن نمیخوره همون به درد مدیریت در ایران میخوره :))
دکترا در ایران به صورت اسمی چهارساله هست اما بیشتر طول میکشه معمولا.. این تعداد سالها بستگی به رشته ، دانشگاه انتخاب تز و استاد راهنماتون داره... قبلش یه بررسی کنید.. اون چند سالی که در سی سالگیتون قراره صرف بشه باید هدفمند صرف بشه والا جز رنج و عذاب چیزی براتون نخواهد داشت.
این مساله که شما تمام وقت کار کنید به مدت چند سال و هیچ درامدی هم نداشته باشید اونم در سی سالگی عذاب الیمی هست.. خوب بهش فکر کنید. مخصوصا در صورتی که خوابگاهی باشید و هزینه زندگی هم اضافه بشه.دانشگاه معمولا بعد از اتمام سنوات مجاز که همون 8 ترم هست از شما ترمی مبلغی رو میگیره که حدود سه میلیون هست.. غذا و هزینه خوابگاه هم در این مدت با شما آزاد حساب میشه. البته نمیگم که نمیشه هیچ جوره پول دراورد (کار دانشجویی.. تدریسیاری و تدریس خصوصی و وام ویژه دکترا) اما نباید به اون 8 ساعت خدشه ای وارد شه والا بیشتر طول خواهد کشید. (یه چیزی رو توی پرانتز بگم لطفا به هیچ عنوان برای کسی پروژه و تز انجام ندید این کار رو خیلی از فارغ التحصیلان و محصلان دانشگاههای خوب انجام میدند و متوجه نیستند که اون عزیزی که داره پروژه براش انجام میشه میخواد از این مدرکش برای چه سمتی استفاده کنه. لطفا در هر شرایطی که هستیم اینو فراموش نکنیم و تیشه به ریشه خودمون نزنیم)
توی دکترا شما خودتون هستید و خودتون... یعنی هیچ بنی بشری بهتون کمک نمیکنه. موضوع دکترا باید یه موضوع جدید باشه که تا به حال کسی روش کار نکرده و سند کار با کیفیت شما چاپ دو مقاله هست. برخی از اساتید عزیز معتقدند که شما باید مرزهای دانش را در این دوره جابه جا کنید که من از همینجا بهشون سلام میکنم و میگم بزرگوار شما اصن نمیدونی مرز دانش کجاست والا این صحبت رو نمی فرمودید... مرزدانش با خلاقیت و بکر بودن فرق داره.. این دو تا رو قاطی نکنیم.
جامعه ما به شدت اشباع شده از دکتر. پس اگه فکر میکنین بعد این مودت خوب درس خوندن یکی با تعظیم میاد و کرسی هیئت علمی رو بهتون تعارف میکنه پس نخونید. که پشیمون میشید.
مزایای خوندن دکترا اینه که شما یه پژوهشگر فوق العاده قوی میشید.. نه تنها در رشته خودتون در هر رشته ای.. این ادعای بزرگیه اما اگه کار خوبی انجام بشه و روشش رو بلد باشین واقعا اتفاق می افته.چرا؟ چون در دوره دکترا شما روش تحقیق رو به صورت عملی یاد میگیرید و این یادگیری میتونه بهتون کمک کنه که در هر زمینه ای اجراش کنید یا به کی دیگه هم یاد بدید.
در طول این مدت شما باید توانایی پیدا کردن رفرنس ها و مطالب حتی غیر مرتبط با رشته تون رو یه جوری پیدا کنین که خود فارغ التحصیلات غیر دکترای اون رشته نتونن اینقدر خوب سرچ کنن... همچنین توانایی استدلال و فهم یا رد مفاهیم پایه.. کلا یه حس خیلی خوبیه.. حس اینکه من دیگه هر چیییییییی دوست دارم میتونم یاد بگیرم و هیچ وقت یادگیری برام تموم نمیشه.
یه قدرت خوب بهت دست میده.. من همیشه ترسم از اینه که نتونم یاد بگیرم. نه اینکه چیزی بلد نباشما.. اون که مسلم میدونم خیلی چیزا رو نمیدونم.. اما میدونم اگه اراده کنم میتونم یادشون بگیرم و این قوت قلبی هست واسم.
اگه دوست دارین منتقد خوبی بشین... ته هر چیزی رو دربیارین... روزانه با علاقه بیست تا مقاله بخونین... یوتیوب برید فلیم کلاسای فلان دانشگاه رو نگاه کنید.. موضوع تعریف کنید.نرم افزار یاد بگیرید .. به دانسته های پایه تون شک کنید و از نو شروع کنید....در یه کلام اگه کرم یاد گیری و پژوهش عمقی دارین بسم الله...
در قسمتهای بعد نحوه خوندن درکنکور و مصاحبه رو براتون میگم.:)